Hoe kijkt de PvdA Haaksbergen tegen de begroting 2021 aan: lees het hier!

6 november 2020

Op 4 november is de begroting 2021 behandeld in de gemeenteraad. Als PvdA hebben we ons hard gemaakt voor:

  • het verzachten van de korting op subsidies,
  • het verzorgen van nazorg bij schuldhulpsanering,
  • het heroverwegen van de investering van 500.000 euro in een rotonde en
  • het onderzoeken of het mogelijk is bij de nieuwbouw van de Holthuizen/ Ariëns de  sportvoorziening te kunnen behouden.

Aan het eerste punt wordt aandacht besteed, de drie andere punten zijn toegezegd. In een constructieve vergadering hebben we op een prettige manier het debat gevoerd met als resultaat een breed gedragen begroting voor 2021.

Onderstaand kunt u de inbreng in eerste termijn van de PvdA fractie teruglezen.

—–

Voor ons ligt de begroting 2021 met het meerjarenperspectief tot 2025. Al lezende kregen wij een flash-back gevoel. Hadden we dit niet al eens eerder gelezen? Ja zeker voorzitter. Deze voorstellen sluiten aan op de besluiten die we genomen hebben bij het behandelen van het herstelplan. Met grote meerderheid is dit herstelplan aangenomen in deze raad. Niet omdat we zo blij zijn met alle keuzes, maar omdat we realistisch zijn en ons realiseren dat deze keuzes brood nodig zijn voor een duurzaam herstel van Haaksbergen. Want voorzitter dat is echt nodig. We willen immers in de toekomst weer gaan investeren in Haaksbergen, te beginnen met het Assink, maar hopelijk is er op termijn ook ruimte voor investeringen in ons “Noaberschap”, in duurzaamheid en in de mooie natuur in Haaksbergen. Deze stip op de horizon houden we vast om positief te blijven in deze moeilijke tijden.

Want het zijn moeilijke en onzekere tijden, voorzitter. Toen wij vorig jaar de begroting van 2020 behandelden, hadden we geen enkel idee dat we nu, een jaar verder, niet alleen uit de financiële crisis in Haaksbergen moeten komen, maar ook geconfronteerd worden met een unieke crisis waar we nog niet uit zijn. Want corona is niet alleen een gezondheidscrisis maar ook een economische crisis en een sociale crisis.

Daar waar ik persoonlijk al vanaf maart nagenoeg fulltime thuis werk en een avond naar de gemeenteraad nu als uitje beschouw, is dit nog niets vergeleken met mijn buren in de wijk, die vrezen voor hun baan of ineens aangewezen zijn op een uitkering van het Rijk. Daar waar mijn ene collega die maanden terug de crisis nog lachend wegwuift en nu al weken met de effecten van een lichte coronabesmetting worstelt, en een andere collega nagenoeg het huis niet meer uit durft om zijn kwetsbare ouders te beschermen tegen een mogelijke besmetting. Om nog maar te zwijgen van een terminale kennis die zelfs zijn laatste dromen niet meer kan verwezenlijken door Corona.

Corona raakt ons allemaal en degene wie kwetsbaar is dubbel zo hard.

Tegen deze context moeten wij vandaag besluiten over het beleid en de uitgaven van Haaksbergen in 2021 en verder. Laten we herhalen wat we in het begin gezegd hebben: “we moeten vandaag realistische keuzes maken” Dit moeten we samen doen, want in tijden van crisis moeten we over onze politiek verschillen stappen en samen kijken naar wat het beste is voor Haaksbergen. Op 17 juni jongstleden is dat reeds gelukt en we hebben goede hoop dit vanavond te kunnen herhalen.

Want in crisistijd moeten we luisteren naar elkaars zorgen en kijken naar kansen.

Via deze 2 lijnen wil ik mijn betoog ook vervolgen voorzitter.  Om te beginnen met het benoemen van 3 zorgen en vervolgens te eindigen met het benoemen van 3 kansen.

De grootste zorg zit hem voor ons in de ontwikkelingen rond de verenigingen en instellingen. Wij zien een opeenstapeling van negatieve effecten. De OZB wordt verhoogd en er is een taakstelling van 120.000 euro opgelegd in het financieel herstelplan. Voor de binnensport-accommodaties wordt daarvoor mogelijk de huurprijs verhoogd naar een meer marktconforme huur.  Wat ons betreft een realistische situatie die zorgt voor een eerlijk speelveld. Maar we lezen in de begroting dat dit niet eerder lukt dan in 2022…. En voor 2021 zijn de subsidie aanvragen voor structurele subsidies al binnen.. Hoe realistisch is de taakstelling dan qua proces?

Nu door de coronacrisis vele inkomstenbronnen voor verenigingen wegvallen doordat kantines sluiten, contributies mogelijk teruglopen en sponsorinkomsten van bijvoorbeeld horecaondernemingen op losse schroeven komen te staan maken we ons zorgen over de effecten van deze bezuiniging. Graag horen we van het college op welke manier ze de taakstelling in wil vullen. Hoe realistisch is de bezuiniging in het licht van corona?  Is het college bereid de taakstelling incidenteel te verlichten indien hier ruimte voor ontstaat? Bijvoorbeeld binnen de door het rijk beschikbaar gestelde of  nog ter beschikking te stellen coronamiddelen. We vragen ook de overige partijen of ze hiertoe bereid zijn? Van het college verwachten we dat ze ons tijdig waarschuwt indien er verenigingen en instellingen om lijken te vallen door de opgelegde bezuinigingen in deze zware tijd.

De tweede zorg die we hebben, betreft het sociaal domein. Zoals eerder aangegeven worden de kwetsbaren in deze tijd dubbel getroffen. We begrijpen dat we grip moeten houden op onze kosten. Dat daar taakstellingen voor opgenomen zijn kunnen we dan ook wel begrijpen. Maar we gaan er vanuit dat onze inwoners niet de dupe worden van deze bezuinigingen en nog steeds de zorg krijgen die ze nodig hebben. Misschien kan de zorg wat anders, misschien kunnen we kritischer zijn op de prijs, maar ten alle tijden willen we dat inwoners die zorg echt nodig hebben, deze ook kunnen krijgen.

Wat betreft de aanpak van de schuldhulpsanering denken we dat er verbetering mogelijk is. Samen met het CDA zullen we daarvoor een motie indienen. Het CDA zal deze straks voorlezen.

Dan onze derde zorg, de bestaande voorzieningen op de locatie Ariëns. In de begroting wordt aangegeven dat door de nieuwbouw van de Holthuizen/Ariëns op deze locatie de huidige gebruikers mogelijk moeten verhuizen en de sportzaal mogelijk verdwijnt. Wij willen dat onderzocht wordt welke mogelijkheden er zijn om hier een multifunctionele accommodatie te realiseren met sportvoorziening. Dat verdient de wijk. Daarom vragen wij  aan het college of zo ons wil toezeggen:

  • dat ze vroegtijdig in gesprek gaat met de huidige gebruikers over de toekomst van deze instellingen/verenigingen;
  • onderzoek gaat doen naar de mogelijkheden om op de huidige locatie een sportzaal te kunnen behouden;
  • dit onderzoek zo spoedig mogelijk voorlegt aan de raad, uiterlijk voor de behandeling van de Kadernota in 2021.

Tot zo ver de zorgen voorzitter, nu naar de 3 de kansen die we willen benoemen.

 

Allereerst zien wij een kans om eens kritisch te kijken naar de investeringen die soms al jaren op de planning staan maar nog niet uitgevoerd worden. Concreet vragen wij ons af of de aanleg van een rotonde voor 500.000 euro aan de Hengelosestraat in deze tijd echt nodig is om een veilige oversteek te realiseren tussen Raaweg en Veldmaat. Zeker als we op de website van de Hassinkbrink lezen dat er ter hoogte van de het Los Hoes, reeds een veilige oversteek gepland wordt. Dan is een extra rotonde wat ons betreft echt overbodig. Wij vragen vandaag dan ook aan het college om:

  • onderzoek te doen naar veilige en goedkopere alternatieven voor een rotonde; en de resultaten uiterlijk voor de behandeling van de Kadernota in 2021 verschillende alternatieven voor te leggen aan de raad;
  • tot deze tijd nog niet over te gaan tot daadwerkelijke fysieke aanpassingen van de kruising Hengelosestraat/Veldmaterstraat/Raaweg

Wij vragen aan de overige fracties of zij daarbij bereid zijn  om op basis van dit onderzoek gezamenlijk in gesprek te gaan over mogelijke goedkopere oplossingen. Want mogelijk valt er dan een deel van de kapitaallasten van 40.000 euro per jaar vrij.

Dan, als tweede punt, een andere kans, die misschien wel een beetje ingegeven is door onze zorgen daarover. Dat is namelijk de duurzaamheidsaanpak. Recentelijk zijn we regionaal bijgepraat over de regionale energiestrategie.  Daarbij lijkt het er soms op dat we nauwelijks zijn meegenomen in de ontwikkelingen en straks met voldongen feiten te maken krijgen. Laten we nu de kans grijpen om,  met een beleidsarme begroting, tijd en energie vrij te maken om in samenspraak met onze inwoners stappen te zetten naar een duurzame toekomst. Dat is een verantwoordelijkheid die we nu moeten en kunnen nemen.

 

Dan, tot slot voorzitter, een laatste kans die we willen benoemen in deze tijd. We hebben raadsbreed aangegeven samen met onze inwoners aan de slag te gaan met het formuleren het afvalbeleid voor Haaksbergen. Een onderwerp waarbij zowel in de raad als bij onze inwoners de meningen stevig verschillen. Laten we nu de kans grijpen om bruggen te bouwen tussen ons als fracties, het vertrouwen te herwinnen bij onze inwoners en dit in gezamenlijkheid te doen met college en het ambtelijk apparaat. In tijden van crisis helpt het niet om te mopperen en te zeggen wat er verkeerd gegaan is. In tijden van crisis moeten we luisteren naar elkaars zorgen en oog hebben voor elkaars ideeën. Dat brengt ons verder.

Want alleen samen kunnen we Haaksbergen herstellen.