Marktplan – raadsinbreng PvdA

27 januari 2022

Onderstaand onze inbreng in eerste termijn bij de raadsbehandeling van de startnotitie in de raad van 26 januari

Verlenen van medewerking aan de herontwikkeling van het ‘gat in de Markt’, het pand van voormalige Konings Schoenen en het achterliggende terrein van de Bron

Voorzitter, We spreken vandaag weer over het marktplan. Niet voor het eerst en zeker ook niet voor het laatst. Volgens mij vieren we dit jaar het 30 jarig jubileum van dit dossier. Niet echt een vrolijk jubileum.

Dat er zelfs 2 rekenkamerrapporten over verschenen zijn, zegt misschien ook al genoeg.  De titel van het laatste rapport was “this is not a love song”. Onze inzet vandaag is: laten we er samen voor zorgen dat er het geen trilogie wordt. Laten we lessen trekken uit het verleden, met de blik op de toekomst.

Want de geschiedenis lijkt zich deels te herhalen. Toen in 2011 de stekker uit eerdere plannen getrokken werd en er een haalbaarheidsstudie “de markt centraal” opgesteld is, was er even een brede overeenstemming in de raad.

Van de twee varianten heeft de supermarktvariant voorkeur is toen duidelijk uitgesproken.

Van november 2011 tot maart 2013 is het college aan de slag geweest met variant 1 en van maart 2013 tot januari 2014 met variant 2. Ook in de vorige raadsperiode van 2014 tot 2018 is variant 1 het eerste uitgangspunt geweest. Er is 2014 en 2015 lang onderhandeld om de Lidl zich te laten vestigen in het gat in de Markt. Toen dat echt niet leek te lukken is doorgeschakeld naar een alternatief zonder supermarkt.

Op dat moment keerde de winkeliers in Haaksbergen zich tegen het plan zonder supermarkt. En vlak voor de besluitvorming over het Nortwick plan, kwam dhr Roerink met een alternatief, nu weer met supermarkplan. Zoals we allemaal weten, heeft die situatie geleid tot een uitspraak van de raad van state, waardoor het supermarktplan opnieuw bekeken moest worden.

Nu zitten we in een nieuwe situatie: voormalig concurrenten Kormelink en Roerink hebben de handen in een geslagen. Er ligt een plan met invulling van de oorspronkelijke voorkeursvariant een supermarkt en er is een supermarkt gevonden die zich er ook daadwerkelijk wil vestigen. Daar waar de middenstand zich de vorige keer tegen het plan keerden, keren nu de supermarktondernemers zich tegen het plan. Daar waar eerst een grote druk uit de gemeenschap van Haaksbergen kwam om een supermarkt te realiseren, zijn nu de omwonenden erg boos en teleurgesteld.

Dat is wat het inhoudt om moeilijke besluiten te nemen, je hebt altijd voor en tegenstanders. Maar waar nagenoeg heel Haaksbergen het over eens is, is dat het gat in de markt gevuld moet worden. En wat de PvdA betreft maakt het ons onderhand het niet meer uit of dit met of zonder supermarkt gebeurd.

En daarbij zijn we ook realistisch, want nu ook 2 weken geleden, officieel maar 2 dagen geleden een nieuw initiatief gepresenteerd werd door dhr Olde Engberink, moeten we in deze fase kijken of dit een reële optie is. En voorzitter. Naar onze mening is dit op dit moment niet een reële optie.

Mooie plaatjes, prachtige gedachten. Maar “Het gat in de markt” wordt verkleind naar kleiner gat in de markt als dhr Roerink niet mee doet. Want in de mooie plaatjes worden nu ook gronden meegenomen die niet te koop zijn… Daarnaast is er bij het alternatieve plan geen zicht op daadwerkelijke invulling van de winkels. De horecaruimte van de nieuwbouw aan de aan de overkant staat al jaren leeg. En ook starterswoningen klinken erg interessant, maar dat gaat ten koste van de totale opbrengst en kan de financiële haalbaarheid zo maar in gevaar brengen. Daarbij moet mij van het hart dat we al bijna 2 jaar aan het wachten zijn op de uitkomst van de huidige plannen van Kormelink en Roerink, waarom niet eerder gestart met dit plan?

Wat ons betreft wordt het huidige plan ook verder uitgewerkt.

Maar niet zonder extra aandacht te vragen voor de zorgvuldigheid bij dit proces. Naast de uitwerkingsvraagstukken die we aangegeven hebben in de commissie, rond verkeer, parkeren en het behoud van ruimtelijke kwaliteit, willen wij op zijn minst dat er bij de verkoop van gronden door de gemeente een bibob onderzoek plaatsvindt. De wethouder heeft in de commissie aangegeven dat hij wil onderzoeken of dat mogelijk is. Ik heb dat al wel gedaan dus u kunt mij er op vertrouwen dat, ook al is er geen lokaal bibob-beleid, landelijke wetgeving dit gewoon toe staat. Helaas, of misschien wel gelukkig, is de toezegging niet vastgelegd in het verslag van de commissie. Daarom vraag ik hier, ten behoeven van de vastlegging in het verslag: is het college bereid de toezegging te doen, dat wanneer dit mogelijk blijkt, bij de verkoop van gemeentelijke gronden op een A locatie een bibob onderzoek onderdeel uit te laten maken van de verkoopprocedure. Omwille van de tijd, is een simpel ja het makkelijkste antwoord.

Dan voorzitter, ik ben bijna bij het eind van mijn verhaal, wil ik in gaan op het amendement dat NH opgesteld heeft.

NH heeft naar onze mening een amendement opgesteld in het kader van zorgvuldige besluitvorming. Daarmee wil ze het startvoorstel weer terugbrengt naar waar deze voor bedoeld is, een startvoorstel.  En het amendement vraagt tevens, omwille van zorgvuldigheid,  een second opinion rond de MER afweging.

Hoewel voor ons een uitspraak, ga door met de ingeslagen weg, ook had gepast, lezen wij in het amendement niet dat de huidige weg niet gecontinueerd mag worden. En in het rekenkamer rapport waar in aan het begin van mijn betoog aan refereerde staat een aanbeveling voor ons als raad. Ik citeer:

“Houd als raad de politieke communicatielijnen open: naar de coalitie, maar zeker ook naar de oppositie. Gun elkaar een politiek succes(je). Durf bovenal als raad meer dualistisch op te treden. Uiteindelijk gaat het er immers om dat er in het duurzame belang van heel Haaksbergen gehandeld kan worden.”

Met dat in ons achterhoofd, steunen wij het initiatief van NH en zijn wij mede indiener van het amendement (samen met CDA, VVD en GGH) en kan na vanavond weer een nieuwe stap gezet worden naar het vullen van het gat in de markt.

—-

Nawoord: In de raadsvergadering heeft ook D66 zich achter het amendement geschaard waardoor er breed draagvlak is in de raad om een volgende stap te zetten op het gat in de Markt naar jaren eens te gaan vullen.