24 mei 2017

Raadsleden gezocht

Artikel Rond Haaksbergen week 21

Volgend jaar maart zijn er verkiezingen voor de gemeenteraad. Wat doen de partijen eraan? We spreken met Peter Has, voorzitter van de PvdA Haaksbergen.

Leven de verkiezingen al?

Dit worden nu mijn derde verkiezingen en het is altijd weer een intense periode. Zo werken we aan het komende verkiezingsprogramma en zijn we druk op zoek naar nieuwe raadsleden.

Hoe gaat dat, zo’n nieuw verkiezingsprogramma?  

Ieder keer weer kijken we terug met als vraag: hebben wij wel gehandeld naar ons verkiezingsprogramma? Wat ging goed (gelukkig heel veel) maar ook: ‘wat kan beter en wat is blijven liggen’, want daar leren we van. Vervolgens stellen wij met onze leden het nieuwe programma op.

Leden hebben dus veel invloed?

Ja, leden bepalen uiteindelijk alles. Ons programma, wie er in de raad komen, het bestuur, de wethouder, alles. En iedereen kan lid worden en meedoen! Kijk, er wordt wel gezegd dat de afstand burger-politiek groot is, maar eigenlijk is dat onzin. Iedereen die mee wil doen is welkom. En let wel, dat geldt ook voor de andere politieke partijen.

Neemt u het op voor uw concurrenten?

Ik hou niet van die term, dat is marktdenken en dat past niet hier. Mensen denken verschillend over hun samenleving en partijen moeten daar handen en voeten aan geven. Kijk, ik ben van de PvdA, want ik vind een brede sociale en groene partij belangrijk, maar voor onze democratie zijn alle partijen belangrijk. En al die partijen hebben leden nodig, want anders werkt het niet.

Hoeveel inwoners zijn eigenlijk lid van een partij?

Te weinig en dat is een grote zorg. Samen hebben onze zes raadspartijen slechts een dikke tweehonderd leden, waarvan de gemiddelde leeftijd bovendien hoog is, rond de 65. Het aantal actieve leden is hierdoor niet veel meer dan ruim zeventig. Maar zij moeten wel iedere keer negentien raadsleden, enkele wethouders en besturen leveren en hand en spandiensten verrichten. Dan zie je dat de basis van onze democratie wel heel smal is.

Is dit vooral een Haaksbergs probleem?

Nee, het is een algemeen probleem. We zijn gaan geloven dat de politiek iets is voor anderen, voor politici, alsof dat heel andere mensen zijn en niet bijvoorbeeld je buurman/vrouw. Te vaak kiezen we ervoor er niets mee te maken te willen hebben. We vergeten dan wel dat de democratie kwetsbaar is, dat we er allemaal voor moeten werken. Democratie is nu eenmaal niet gratis.

Wat kan er gebeuren als het zo blijft?

Een voorbeeld. Wij willen allemaal dat Haaksbergen zelfstandig blijft, maar als op een dag niemand met kwaliteit meer in de raad wil, dan worden we vanzelf Enschede. En dat ligt dan niet aan de politiek, maar omdat we er samen onvoldoende aan hebben gedaan.

Wat moet er dan gebeuren?

Er moet niets. Maar de politiek heeft mensen nodig met gezond verstand, die midden in de samenleving staan en wat voor ons dorp willen doen. Als lid van of raadslid voor een van onze partijen. Mensen die werken in onze bedrijven, scholen en winkels of vrijwilliger zijn.

Wat zou u tegen hen willen zeggen?

Simpel, neem actie, kom eens langs, iedereen is welkom. We vertellen hoe de politiek werkt, we kijken of politiek iets is voor je. Of je alleen wilt steunen of ook wat wilt doen.

En wellicht is een raadslidmaatschap iets voor je.  Weet dan: politiek is interessant, je leert veel, je komt uit je ‘bubbel’ en dat geldt zeker voor het raadslidmaatschap. Menig CV wordt erdoor opgesierd, het is goed combineerbaar met werk en vooral, het is goed voor het dorp. En is de PvdA je partij niet? Hindert niet, maar meld je dan bij een van onze andere raadspartijen; keus zat!