Interview met Peter Has in Rond Haaksbergen

1 februari 2018

Afgelopen donderdag verscheen een interview met Peter Has – voorzitter PvdA Haaksbergen – in Rond Haaksbergen. Lees hieronder het gehele interview terug:

21 maart gaan kiezers in Haaksbergen weer naar de stembus. Vandaag spreken we met Peter Has, van de PvdA in Haaksbergen. Hoe gaan zij de verkiezingen in en wie zijn hun kandidaten?

U hebt uw kandidatenlijst rond. Met wie gaat u nu de verkiezingen in?
We hebben een mooie lijst van tien kandidaten met een goede mix van veertigers, vijftigers en zestigers en met heel verschillende achtergronden. Van de eerste vijf hebben er drie al ervaring in de raad, terwijl twee van nieuw zijn in de politiek.

Ik zie dat Thij Looman de lijst aanvoert?
Klopt. Thij is financieel specialist bij de gemeente Enschede en dat komt goed uit in Haaksbergen. Hij komt weliswaar als nieuweling in de raad, maar toch draait hij al jaren mee in onze politiek. Als schaduw-fractielid en als lid van meerdere financiele raads-commissies.
Wat vooral telt is dat Thij een echte verbinder en vernieuwer is. Hij lost problemen op en zoekt daarvoor nadrukkelijk de samenwerking, ook met collega partijen. En dat is hard nodig, want soms lijkt het of we alleen nog maar het conflict opzoeken in plaats van de samenwerking.

Annelies Waanders staat op twee? Haar kennen we toch al?
Ja, Annelies was van 2007 tot 2014 een heel goed en betrokken raadslid. Nu is zij onze eerste vrouw, met een groot sociaal hart en een sterk rechtvaardig-heidsgevoel. Ook kent zij Haaksbergen als geen ander; een echte vrouw van het dorp dus, waarvan het hart ligt bij het sociale terrein en onderwijs. Niet gek natuurlijk, als je lerares en intern begeleider bent op een basisschool. Armoede-bestrijding, jeugd, ouderen, groen en duurzaamheid zijn haar onderwerpen.

En Marc Wijngaarde?
Marc is nieuw voor Haaksbergen. Hij woont hier nog maar net en doet al volop mee in besturen en het onderwijs. Marc is wetenschapper. Hij studeerde bedrijfskunde en geschiedenis en promoveerde onlangs op innovatie. Nu begeleidt hij studenten aan de universiteit van Nijmegen. Daarnaast is Marc portretfotograaf. Marc’s hart klopt sociaal en links en zijn aandacht gaat naar ‘groen en duurzaam’. Hij denkt snel, wil oplossingen en zoekt samenwerking. Frank Rijnders – voorts – is psycholoog, onderwijsman en gepensioneerd. Hij is breed georienteerd, standvastig op sociale thema’s en richt zich graag op ‘groen en duurzaam’.  Tot slot Gerrit ten Hagen. Hij komt uit de industrie, is vakbondsman in hart en nieren en zat van 2006 tot 2010 ook in de raad. Hij vecht tegen tweedeling, zelfverrijking en de aanbestedingscultuur, die werkers in zorg en onderhoud uitknijpt. In de raad verzette hij zich tegen de Haaksbergse grondpolitiek. Luisterden we eerder naar Gerrit dan was onze crisis minder erg geweest.

In jullie programma leggen jullie verantwoording af over de afgelopen vier jaren. Is dat nieuw?
Of dat nieuw is weet ik niet. Maar het is belangrijk dat wij vertellen wat er met de stem van onze kiezers is gebeurd. Nu kunnen zij lezen dat ons programma van vier jaar geleden door dit college ook in belangrijke mate is uitgevoerd. Zie ook de financiele crisis, die nu achter ons ligt. Wij zeggen daarom: ‘De PvdA levert’. En dat gaan we de komende periode ook doen met ons thema: ‘Haaksbergen maken we samen’.

Dat is mooi, maar wat willen jullie vooral bereiken?
Heel kort: Meer zeggenschap voor inwoners, straat en wijk en een gemeente die daarbij helpt. Verder gaan wij ons inzetten tegen de oprukkende tweedeling. Daar kunnen we niet alles aandoen, maar wat we kunnen willen we doen. Want grote thema’s oplossen begint ook in de dorpen en steden. Zie ook de grote energietransitie die voor de deur staat. Wij willen actie en maximaal regionaal participeren voor de beste duurzame oplossingen. En in ons dorp is ook veel te doen. Jeugd, ouderen, kansarmen, allen verdienen een warm sociaal hart. Verder: Vergroening van de markt, verstening van tuinen tegengaan (slecht voor de waterhuishouding), zuinig zijn op onze vrijwilligers, verenigingen, kunst, monumenten en bijzondere bomen. Een levendig centrum natuurlijk, ook in de Veldmaat en leefbare kerkdorpen.